Новини

Как да укрепите имунната си система

Как да укрепите имунната си система

Как да укрепите имунната си система е важен въпрос, на който всички търсим точния отговор. Културата на правилното и здравословно хранене е едно от нещата, които трябва да създадем, като навик в нашето забързано ежедневие. Във всеки от нас има супер герой. Името му е имунната система и неговата мисия е да се бори с болестотворни патогени . По-конкретно, тя неутрализира вредните вещества, бактерии, вируси и паразити, които влизат в тялото и се борят срещу клетки, които променят структурата си поради заболяване.

Батман има своята пещера, Железният човек има своята луксозна кула, но къде живее имунната система? Е, той живее навсякъде. 

 Когато имунната система е отслабена, ниското ниво на левкоцити дава аларма за проблем. В този случай симптомите са: умора, алергии, инфекции, възпаление на лимфните възли и др.

Ако искаме да избегнем подобни ситуации, ние също трябва сами да си помогнем.

Основни съвети за укрепване на имунната система

Хранете се правилно!
 Колкото и да е трудно, трябва да отделите време за редовни, здравословни хранения. Имунната система разчита на вас да и доставите малко храна, за да й помогнете в мисиите си. По този начин, опитайте се да консумирате: чесън, джинджифил, чушки, зеле, бадеми, сладки картофи, грейпфрут, лимони, боровинки, портокали, спанак, броколи, карфиол, домати, ябълки, круши, лук, цвекло, лук, моркови, киноа, чай ехинацея и др.

Премахнете стреса!
Стресът е враг номер едно на имунната система. Тревожността, страхът и гневът са други фактори, които променят тялото. Опитайте се да премахнете тези негативни емоции и да спите поне седем часа на нощ.

Хранете се правилно!
Колкото и да е трудно, трябва да отделите време за редовни, здравословни хранения. Имунната система разчита на вас да и доставите малко храна, за да й помогнете в мисиите си. По този начин, опитайте се да консумирате: чесън, джинджифил, чушки, зеле, бадеми, сладки картофи, грейпфрут, лимони, боровинки, портокали, спанак, броколи, карфиол, домати, ябълки, круши, лук, цвекло, лук, моркови, киноа, чай ехинацея и др.

Пийте вода!
Ние сме 70% вода. За всеки 10 кг тегло са необходими 330 мл вода. Затова всеки ден трябва да консумираме 2-3 литра вода. Ако не направим това, храната вече не може да се обработва правилно, определени функции на организма се забавят, ефективността на имунната система намалява и кожата страда.

Отделете време за упражнения!
Как да укрепите имунната си система и по- доброто здраве на вашия организъм е важен въпрос и решенията са упражненията, спорта и движението на вашето тяло. Независимо дали ще решите да правите 2-3 часа упражнения седмично или да ходите поне 30 минути пеша всеки ден, отделете време за движение! Просто го направете! Оставете стола в офиса и поскачайте на въже, изиграйте една игра на тенис с приятели. Може би фитнес, танци, плуване, крос, скачане на въже, гимнастика или каране на колело? Открийте това, което ви харесва и не ви разтоварва? Не само ще приведете в ред мислите си, но и ще спите по-добре, стресът ви няма да издържи и имунната ви система ще ви благодари!

Пийте сок от плодове и зеленчуци

Пийте повече пресни сокове

Храната, която ядем, може да бъде най-важният фактор за определяне на здравето и устойчивостта на имунната ни система и е пряко обвързана с това, което ядем. Плодовете и зеленчуците са изключително  важни, затова се уверете, че получавате здравословна порция от тях поне веднъж на ден.

Можете да ги консумирате и под формата на сок. Но да бъдете активни е важно, така че не чакайте, докато не се разболеете. Пийте по един сок на ден, който се състои предимно от зелени листни зеленчуци и ще се насладите на предимствата на по-силната имунна система. Консумирайки плодове и зеленчуци под формата на сок, вие също можете да получите повече хранителни вещества и ензими, отколкото бихте ги яли, ако ги ядете само с храната си.

Изглежда доста интересно за този герой, защо никой не направи рожден ден с него като тема

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *