Новини, Парти блог

Как да оцелеят децата и родителите вкъщи по време на коронавирус?

Как да оцелеят децата и родителите вкъщи по време на коронавирус?

Затворени училища, галерии, театри, ресторанти, клубове и заведения. Ограничения в работата на градовете и всекидневни препоръки да останете у дома и да изчакате това неприятно време. Това е реалността, пред която сме изправени днес.

Подготвили сме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да намерите себе си в сегашната ситуация. Благодарение на четенето ще научите как да създадете нормално и безопасно място за живот и работа в тези щури реалности, както и как, въпреки всичко, да намерите време да дишате и релаксирате – също и с децата у дома.

1. Изключете телевизора, излезте, за да живеете. Сериозно, помага.

На пръв поглед този съвет може да изглежда нерационален. Е, как така? Извън прозореца бушува пандемия, уебсайтове и новини по телевизията ни бомбардират с нови репортажи и искаме да държим пръста си върху пулса, който … с всяка следваща информация скача опасно нагоре. Психолозите съветват да ограничат времето за проследяване на информация, свързана с коронавирус, до минимум:

Прекомерното количество негативни новини повишава нивото на стрес и тревожност в организма. Добро решение изглежда е определянето на редовни часове за проверка, например два пъти на ден, за предпочитане в определени часове.

В резултат на това ще бъдем в крак с съобщенията и препоръките, като същевременно поддържаме психичното здраве в добро състояние.

2. Намерете работа за себе си и своите близки.

Всеки ден работен ден ставаме сутрин, приготвяме се за работа, завеждаме децата на детска градина или училище, извеждаме кучето на разходка. След това отиваме на работа, в която ритъмът на деня е определен от нас, отговорности и следване на график и т.н.

В настоящата ситуация някои от нас работят отдалечено от дома, други се грижат за деца и / или животни. - Marisa.BG

Бяхме поставени в ситуация, в която самите ние трябва да организираме времето си. Колкото по-добре го правим, толкова по-благоприятни преживявания ще получим от периода, прекаран у дома.

Добре, план-график, но как да укротите енергията на отегчените деца, затворени у дома? Лесно е – страхотно забавление! Намирайки ангажираща и забавна дейност, те ще имат възможност да научат нещо ново. Освен това ще ви позволи да се забавлявате и почивате заедно след работа. За вас сме подготвили няколко фантастични идеи за творческа игра с деца у дома:

  • Лица с усмивки – Коте, куче, пират или любим герой от приказка? С помощта на специални бои и пастели за лице можете да превърнете детето си в каквото иска. Ако сте безстрашен родител, сменете ролите 😊. Не забравяйте да използвате само специални комплекти, предназначени за рисуване на лице и тяло. Те са напълно безопасни. Обикновените бои не са подходящи за тази цел.
  • Балони – Внимавайте, ще ви хареса! Леко надуйте балона и го напълнете с пълномаслено брашно. Вържете балон, закачете коса от прежда и нарисувайте усмихнато лице. Веселия смачко е готов. Такова забавление е страхотен урок за работа в екип. Талисманите имат фантастичен релаксиращ ефект. Омесете и смачкайте в ръка и се убедете сами!
  • Животни от балони – мисля, че всички познават или са виждали животни, усукани от дълги балони за моделиране. Те могат да бъдат използвани за направата на фантастични балони животни и герои. Колкото по-смешното и по-причудливото, толкова по- готино! Можете да играете играта „познайте какво“ с деца или да измисляте имена на въображаеми животни. Може да видите различни клипчета в ютуб с моделиращи балони.
  • Конструкции от сламки– Това е най-добрата идея, ако детето ви обича да играе концентрация, например изграждане с блокове. Можете да създавате зашеметяващи конструкции от сламки! Те са леки, гъвкави и цветни. Мечтан строителен материал за всеки малък строител. По-добре вземете няколко пакета в магазина, защото въображението на децата не знае граници! Разнообразие от сламки

3. Събуди своя дремещ философ.

Алберт Айнщайн

Как беше спал през цялото време? 

Признайте, че това беше първата мисъл, която ви дойде на ум да прочетете това заглавие. Истината обаче е, че всички сме готови да разсъждаваме. Просто често забравяме за това в натоварения живот.

Сега идва възможността да спрете за момент, да се огледате и да помислите за живота си. Вместо постоянно да се притесняваме за това, което нямаме, за постоянно желаната промяна, нека оценяваме това, което вече имаме. Нека вдъхновението и справянето ни със стреса по време на коронавируса и отправна точка за вашите собствени съображения бъде тази на Алберт Айнщайн :

 Въображението е по-важно от знанието. Още цитати на най-забележителният гений за всички времена може да прочетете тук.

Момента на размисъл има и друго предимство: помага за успокояване на ума и емоциите. 
 

4. Хубаво е, че разполагате с хартия, но не забравяйте, че има сила в тази купчина!

Книгата е прозорец към света. Може да изглежда, че ние се спускаме от височините на философията на светлината до приземния етаж на забавни шеги, но това не е така. Прочетете и се уверете сами.

Останахме вкъщи с причина. Целта на ограничаването на броя на срещите е да се сведе до минимум щетите, причинени от коронавируса. Въпреки това човекът е социално същество и се нуждае от близост и интерес от други хора, за да се чувства добре.

В настоящата ситуация по някакъв начин сме „откъснати“ от останалата част от обществото, но за щастие имаме интернет и телефони, благодарение на които можем да поддържаме връзка с другите на разстояние.

Това е добро предимство и може да се свържете с вашите роднини и приятели от семейството по телефона.

По този начин ще покажем подкрепата си и ще се чувстваме по-добре с мисълта, че всички сме в една и съща инвалидна количка, наречена коронавирус. Между другото, можем да се чуем със стари приятели, които не сме чували от години и да обсъдим и обменим интересни впечатления и идеи, или просто да си поговорим за доброто старо време! 

Ако трябва да научим нещо от нашата объркваща история, със сигурност солидарността и екипната работа могат да направят невъзможното.

5. Златен съвет или правило за златната среда.

- Marisa.BG

Домашният офис или отдалечената работа от дома, крие известен риск. Лесно е да размиете тънката линия между работа и дом.

Поддържането на здравословен баланс между работата и домашните дейности е ключов елемент. Доброто управление на времето ще ни предпази от изпадане в една от двете крайности, които са мързел и работохолизъм.

Най-важното е да дисциплинирате и планирате деня веднага след ставане от леглото, и за предпочитане преди лягане. Облечете се за работа сутрин. Добре, останете в панталоните и чехлите си за комфорт, но само обличането на „работна риза“ ще изпрати сигнал до мозъка ви, че е време да се занимавате с работа, а не с домакински задължения.

Дайте си място за работа. Не трябва да е бюро. Важно е то да е предназначен само за работа. Когато приключите с работния си ден, можете дори да кажете на глас: ” Довиждане на всички, ще се видим утре!” и си представете, че затваряте вратата на офиса. Абсурдно? Сигурно е смешно. И полезно.

„Малките ритуали“ са изключително ценни. Ако имате навик да правите чаша от любимия си чай, след като се върнете от работа – направете го сега. Благодарение на това мозъкът ви ще знае, че е време да си починете и да се регенерирате преди следващия работен ден.

Проверете сами. Ефективността на тези странни практики определено ще ви изненада и то приятно. Между другото Нека проверим как върви философството. Кой е авторът на теорията за златната среда, към която се отнася заглавието на заглавието? 😉 В стремежа си да разберат какво прави хората щастливи, представители на позитивната психология търсят отговори и вдъхновение и в древногръцките концепции за смислен и щастлив живот. Причината е очевидна, философията се занимава с темата за човешкото благополучие много преди психологията дори да съществува. 

6. Не забравяйте да се отпуснете и да се забавлявате.

Отпусни се и се забавлявай!

След ден, изпълен с работа и домакински задължения, не можете да забравите и пропуснете да почивате активно. Всеки ще има нужда от момент на забрава. Това е изключително важно, ако искаме да останем здрави и да сме във форма през целия период, който трябва да прекараме у дома.

Много културни и развлекателни институции предлагат своите онлайн услуги по време на карантина. В интернет ще открием много оферти. Библиотеките споделят своите дигитални колекции, клубовете организират концерти на живо в мрежата и в сайтовете за стрийминг е налична огромна база данни с филми. Струва си да използвате този тип възможности.

Нищо обаче няма да ни отпусне повече от това да се забавляваме заедно с любимите си хора. Препоръчваме да изключите екраните и да използвате това време по творчески, креативен и радостен начин.

По-младото поколение със сигурност ще оцени чара на „аналоговите“ забавления и този начин на прекарване на времето ще сближи цялото семейство. Да се ​​забавляваме заедно ще ви помогне да се освободите от стреса и напрежението и са най-големите съюзници на всяка болест, включително и тези, причинени от (коронни) вируси.

И освен това – кога за последен път се върнахте към времената на безгрижно забавление, познати от детството ви?

Бъдете здрави !

7. Бъдете здрави!

Не може да се скрие, че настоящата ситуация е скучна, но не трябва да губим надежда. Трябва да сме позитивни и търпеливи. Всяка буря, трябва безопасно да бъде оставена да отшуми, но след нея винаги изгрява слънце. Озовахме се в ситуация, която изисква дисциплина, отговорност и солидарност.

Ще си останем вкъщи толкова дълго, колкото трябва. Ще направим всичко необходимо, за да помогнем и да избегнем това, което може да навреди на всички. Ние ще се погрижим за себе си и смело ще се изправим пред предизвикателствата на тази ситуация. Ще запазим благоразумието и издръжливостта. Ще дадем всичката възможна енергия от себе си, защото можем да го направим! Спортувайте дори и у дома. Сами ще преоткриете много нови и полезни неща за вас! Бъдете здрави и не забравяйте да следите блога на „Книжарници Мариса“.

Усмихнат ден! :)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *