За ученика, Полезни съвети

10 предимства от четенето на книжки

ползи от четенето на книжки на малките деца

10 предимства от четенето на книжки на малките деца.

Четенето на приказки и стихчета на вашето дете е толкова приятно преживяване за него и ще изгради позитивна нагласа към литературата. То успокоява детето, особено, когато е раздразнително и неспокойно.

По този начин се насърчава активната комуникация между вас.Освен това е една чудесна възможност родителите и децата да споделят времето си заедно далеч от стреса на ежедневието.

Четенето на глас от ранна детска възраст крие още много ползи:

  1. Малките деца се радват на компанията и успокояващите гласове на своите родители, дори ако те не могат да разберат думите в историята.
  2. Литературата за деца стимулира развитието на техния език, тъй като те започват да имитират думите, които чуват. Освен това четенето обогатява техния речник, повишава вниманието и умението за концентрация и подобрява способността им да фокусират вниманието си върху историята.
  3. Изгражда умения за слушане и въображение. Приказките очароват детето и му помагат да прави разлика между това, което е истинско и кое не е.
  4. Четейки на вашето дете, вие изграждате близка връзка с него и това му дава чувство на спокойствие, доверие и щастие. Това чувство на близост и топлина, не само ще накара детето да се чувства обичано, но и ще го накара да расте умно, спокойно и любознателно.
  5. Вашето малко дете научава неусетно цветове, форми, цифри и букви, а вашето по-голямо дете разширява своите знания. Ако интересът му е насочен към колите, например, той ще нарастне,  когато му четете за камиони, самолети и ракети, и скоро то ще се  заинтересува от космоса, науката и технологиите.
  6. Книгите развиват мисленето на детето от по-рана възраст. Когато четете на детето си, то се научава да разбира причината и следствието и упражнява своята логика. Научава се да мисли за последствията от действията, както и кое е правилно и грешно.
  7. Когато вашето дете достигне нов етап в неговото развитие или преживява нова и непозната ситуация (безпокойство от първия си ден в училище  или преместване на ново място), четенето на една история, свързана с това, може да облекчи безпокойството му и да му помогне да се справи.
  8. Четенето на книжки помага на децата да придобият различни социални умения. Въпреки, че четенето е преди всичко самостоятелна дейност, тя всъщност може да послужи като възможност за децата да се социализират и да си взаимодействат. По-големите деца могат да четат на по-малките деца, отваряйки вратата за приятелство. За някои деца, четенето заедно, може да бъде полезно, за да се социализират и да се научат как правилно да комуникират с други деца.
  9. Вашето дете научава от най-ранна възраст, че четенето е забавно. Когато детето ви расте, четенето за него ще се е превърнало в приятен навик.

Познания за света, могат да бъдат придобити от литературата  и ако искате детето ви да бъде умно и любознателно, то трябва да развие любов към четенето.

Надяваме се, че ви помохнахме да откриете тези 10 предимства от четенето на книжки на мълките малчугани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *