10 предимства от четенето на книжки

ползи от четенето на книжки на малките деца

10 предимства от четенето на книжки на малките деца.

Четенето на приказки и стихчета на вашето дете е толкова приятно преживяване за него и ще изгради позитивна нагласа към литературата. То успокоява детето, особено, когато е раздразнително и неспокойно.

По този начин се насърчава активната комуникация между вас.Освен това е една чудесна възможност родителите и децата да споделят времето си заедно далеч от стреса на ежедневието.

Четенето на глас от ранна детска възраст крие още много ползи:

  1. Малките деца се радват на компанията и успокояващите гласове на своите родители, дори ако те не могат да разберат думите в историята.
  2. Литературата за деца стимулира развитието на техния език, тъй като те започват да имитират думите, които чуват. Освен това четенето обогатява техния речник, повишава вниманието и умението за концентрация и подобрява способността им да фокусират вниманието си върху историята.
  3. Изгражда умения за слушане и въображение. Приказките очароват детето и му помагат да прави разлика между това, което е истинско и кое не е.
  4. Четейки на вашето дете, вие изграждате близка връзка с него и това му дава чувство на спокойствие, доверие и щастие. Това чувство на близост и топлина, не само ще накара детето да се чувства обичано, но и ще го накара да расте умно, спокойно и любознателно.
  5. Вашето малко дете научава неусетно цветове, форми, цифри и букви, а вашето по-голямо дете разширява своите знания. Ако интересът му е насочен към колите, например, той ще нарастне,  когато му четете за камиони, самолети и ракети, и скоро то ще се  заинтересува от космоса, науката и технологиите.
  6. Книгите развиват мисленето на детето от по-рана възраст. Когато четете на детето си, то се научава да разбира причината и следствието и упражнява своята логика. Научава се да мисли за последствията от действията, както и кое е правилно и грешно.
  7. Когато вашето дете достигне нов етап в неговото развитие или преживява нова и непозната ситуация (безпокойство от първия си ден в училище  или преместване на ново място), четенето на една история, свързана с това, може да облекчи безпокойството му и да му помогне да се справи.
  8. Четенето на книжки помага на децата да придобият различни социални умения. Въпреки, че четенето е преди всичко самостоятелна дейност, тя всъщност може да послужи като възможност за децата да се социализират и да си взаимодействат. По-големите деца могат да четат на по-малките деца, отваряйки вратата за приятелство. За някои деца, четенето заедно, може да бъде полезно, за да се социализират и да се научат как правилно да комуникират с други деца.
  9. Вашето дете научава от най-ранна възраст, че четенето е забавно. Когато детето ви расте, четенето за него ще се е превърнало в приятен навик.

Познания за света, могат да бъдат придобити от литературата  и ако искате детето ви да бъде умно и любознателно, то трябва да развие любов към четенето.

Надяваме се, че ви помохнахме да откриете тези 10 предимства от четенето на книжки на мълките малчугани.

Остави коментар

Вашият E-mail адрес няма да бъде публикуван